Wij zijn stichting Onderstroom.
Wij organiseren evenementen voor en door Harderwijkers.

Onderstroom (m). 
(…stromen),

  1. stroming onder de oppervlakte van het water: een koude onderstroom;
  2. (fig.) de loop van iemands diepere gevoelens; — ook met betr. tot culturele en maatschappelijke verschijnselen.

Alhoewel de Dikke van Dale geen officiële erkenning geeft aan het woord onderstroom is menig Harderwijker ervan overtuigd dat de betekenis iets te maken moet hebben met bovenstaande. Wat de echte betekenis is? Dat zullen we misschien wel nooit weten, maar feit is dat Stichting Onderstroom staat voor net even anders, feestjes voor en door Harderwijkers en vooral: toegankelijk voor iedereen. En dan bedoelen we ook écht iedereen.

Stichting Onderstroom is een non-profit organisatie: dat wil zeggen dat er wel winst gemaakt mag worden maar het bestuur en vrijwilligers hier niets aan verdienen. Alle verdiensten worden geïnvesteerd in verbetering, uitbreiding en nog toffere feestjes! Stichting Onderstroom draait volledig op vrijwilligers en we hebben allemaal één gemeenschappelijke drijfveer: we vinden het gewoon écht te gek om mooie, verrassende evenementen te organiseren voor en door Harderwijkers. En natuurlijk voor iedereen die zich heel even Harderwijker wilt voelen…

Je kent ons uiteraard van Blije Bietjes en Onderstroom Festival. Maar eind 2022 zag ook Wild! het daglicht en in de toekomst willen we nog veel meer feestjes en festivals organiseren. Daarbij heeft iedereen inbreng. Zo kan een klein ideetje uitgroeien tot een heus festival waar de hele stichting aan meewerkt. Dus heb jij een goed idee? Meld je aan als vrijwilliger en maak ons deelgenoot van je plannen. Wie weet kunnen we je helpen om jouw idee tot een Harderwijks feestje te maken!

Als vrijwilliger kun je je op allerlei manier inzetten voor Stichting Onderstroom: als barman, techneut, decorbouwer, opbouw of als manusje van alles. Lees hier hoe en vooral waarom andere vrijwilligers zich inzetten voor Stichting Onderstroom en meld je aan!

Een stukje geschiedenis…

De Stichting zag formeel het levenslicht in 2019 maar heeft een veel langere geschiedenis dan dat. Want welke Harderwijker kent Blije Bietjes nou niet? Of het legendarische Lalaland? Een korte voorgeschiedenis vertelt dat de verantwoordelijkheid voor deze bekende festivals schuilging onder de naam Stichting Underground. Ooit voortgekomen uit de wens om feestjes te bouwen voor vrienden, familie en kennissen. Dat liep dus ietsje uit de hand…

Toen deze bekwame feestjesbouwers jarenlang de tofste evenementen op hun conto hadden bijgeschreven, kwam er in 2017 een tweesplitsing: enkelen wilden verder als culturele broedplaats en anderen wilden grootste evenementen blijven organiseren. En zo geschiedde. 

Sicco Hetebrij en Anne Schut waren bij Underground verantwoordelijk voor de programmering en het (back)stage management. De hang naar die festivalkriebel deed hen besluiten om samen met oudgediende Hjalmar Vogel de sprong in het diepe te wagen. Een relatief grote groep van de vrijwilligers wilden gelukkig ook mee. En zo was Stichting Onderstroom onofficieel geboren. De inboedel werd netjes verdeeld en Harderwijk was twee unieke organisaties rijker: Culturele broedplaats MESS en Stichting Onderstroom.

Het eerste feestje diende zich in de zomer van 2019 aan: Happy Camper Festival, op de Harderwijkse Stadscamping. De focus ging naar sfeer, beleving en verrassend. Met advies van ervaren Underground veteranen én de immer tomeloze inzet van alle vrijwilligers werd dit een groot succes en nu wist men: Stichting Onderstroom kan dit en heeft bestaansrecht. Stichting Onderstroom nam ook de organisatie van Blije Bietjes over en zonder de formule te wijzigen is dit regionaal bekende foodfestival wederom dat wat ervan verwacht mag worden: een feestje voor jong en oud.

And then shit hit the fan: corona. We hoeven niet uit te leggen dat alles op zijn gat lag en Stichting Onderstroom dus even géén festivals kon organiseren. Of toch wel? Want in najaar 2020 was daar Stoet! Een corona-proof evenement waarbij bezoekers aan een vaste tafel zaten met maximaal 4 personen en foodtrucks en drankwagens langs kwamen rijden. Inventief, rete-gezellig en een perfect voorbeeld van waar Stichting Onderstroom voor staat: omdenken en de boel nét even anders aanpakken.

In 2021 was er nog steeds corona en moest Blije Bietjes op het laatste moment worden afgeblazen: het risico was te groot en omdat er ook richting de eigenaren van de foodtrucks een verantwoordelijkheid gedragen moest worden werd besloten om het af te blazen. Sicco: “Het voelde gewoon niet goed om door te gaan met de onzekerheid van dat moment”.

En zo werd er een heel jaar in de boeken bijgeschreven zonder dat er een Onderstroom-feestje plaatsvond in Harderwijk. Maar de kinnen bleven omhoog en vol goede moed werd er vooruit gekeken naar 2022. Dat het volgende festival al in januari 2022 in de startblokken werd gezet getuigde van lef. Het eerste Onderstroom Festival bleek een succes en legde basis om voortaan de seizoensopener van de Harderwijkse zomer te gaan zijn.

Blije Bietjes was na twee gemiste edities eindelijk terug en was drukker dan ooit. Eind 2022 was Wild! voor het eerst op de agenda te vinden. Dit winterse feest wat om wild en duurzaam eten draait bleek direct ‘here to stay’.

En nu, nu zijn we in 2023 aangekomen, hebben we mega mooie plannen en een grote groep vrijwilligers die staat te trappelen om aan de slag te gaan. Voor jou en met jou. Dus: join us!

Zullen we vrienden worden?

Wij zijn niets zonder onze vrienden. Deze bedrijven zorgen ervoor dat wij keer op keer een mooi feestje kunnen bouwen. Word ook een vriend van Stichting Onderstroom en bouw met ons een festival!

Sponsoring